Corpul uman este un monolit biologic în cadrul căruia fiecare organ își are propriul rol și funcțiune care ajută la susținerea organismului ca întreg. Uneori se poate întâmpla ca în interiorul organismului să apară probleme medicale, care pot avea sau nu un corespondent la nivel de simptome. În aceste cazuri este nevoie să te adresezi medicului cu specializare medicină internă, pentru ca în urma consultului, analizelor și testelor acesta să poată diagnostica în mod corect afecțiunile.
Ce este medicina internă?
Medicina studiază diferite ramuri ale corpului uman, iar medicina internă în particular se axează pe diagnosticarea și tratarea bolilor care pot afecta organe interne ale adulților. Organele vizate de medicina internă sunt: plămânii, inima, rinichii, ficatul, stomacul, aparatul genital sau intestinele, adică totalitatea organelor care influențează starea de sănătate a organismului.
Medicul care se ocupă de diagnosticarea afecțiunilor organelor interne este cunoscut sub numele de medic internist sau, mai corect spus, medic specialist de medicină internă.
Ce boli diagnostichează și tratează medicina internă?
Medicina internă este o ramură a medicinii care aduce lumină în cazul unei panoplii de afecțiuni, lucru care o face de altfel și atât de necesară pentru redarea stării de sănătate a pacienților.
Afecțiunile pe care le are în vedere medicina internă, grupate pe organe sunt:
💊 Boli cardiovasculare– inima este unul dintre cele mai importante organe, rolul său fiind acela de a pompa sângele în organism. Există o multitudine de boli ce pot afecta inima și aparatul circulator, pe care medicina internă le diagnostichează și tratează: aritmii cardiace, boala coronariană, insuficiență cardiacă etc.
💊 Boli renale– rinichii sunt organele responsabile de filtrarea toxinelor din organism, astfel că funcționarea acestora trebuie să fie impecabilă. Medicina internă diagnostichează afecțiuni precum: insuficiența renală, nefrita, infecții renale, pietre la rinichi (calculi renali) și altele.
💊 Boli pulmonare– Plămânii joacă un rol deosebit de important în sănătatea aparatului respirator, iar problemele la nivelul acestora pot afecta întregul organism. Medicii interniști diagnostichează cazurile de pneumonie, astm, bronșite, apnee în somn sau fibroza pulmonară.
💊 Boli digestive– unele dintre cele mai multe cazuri de afecțiuni sunt cele specifice digestive precum ciroza hepatică, pancreatita, gastrita, refluxul și gastrita.
💊 Boli hematologice– sângele funcționează ca un transportor pentru organismul uman, rolul său fiind acela de a ajunge la fiecare organ pentru a-l alimenta cu oxigen și nutrienți (glucoza, aminoacizi și grăsimi), dar și acela de a transporta spre organele de filtrare toxinele sau alte substanțe. Există și afecțiuni specifice ale sângelui pe care medicina internă le poate diagnostica, cum ar fi anemia sau alte boli ale sistemului limfatic.
Când este recomandat să te prezinți la medicul specialist medicină internă?
Nu este recomandat să aștepți să apară simptomele pentru a te prezenta la medicul specialist. Din contră, se recomandă să realizezi cu recurență consulturile medicale anuale pentru a ține evidența evoluției organismului tău și a stării tale de sănătate. Această evaluarea anuală poate identifica eventuale anomalii, iar medicul specialist medicină internă poate recomanda efectuarea unor teste și screeninguri care să ajute la o diagnosticare corectă.
În același timp, se recomandă să te prezinți la un consult medicină internă dacă în istoricul tău familial există persoane care au suferit de diferite boli ale organelor interne. Nu în ultimul rând, prezintă-te la un consult medicină internă dacă prezinți simptome ale unor afecțiuni ale organelor interne.
Simptomele care ar trebui să te determine să mergi la medicul specialist medicină internă sunt:
Alege să ai grijă de tine și de sănătatea ta și programează din timp un consult medicină internă la clinica noastră. La Clinica Urgent Med te așteptăm cu servicii medicale de calitate și medici specializați în medicină internă, cu o vastă experiență și cu atenție la nevoile tale.
Investigații
Afecțiuni – principalele boli diagnosticate de către medicina internă sunt:
.