Caută
Close this search box.

Hernia de disc

Aveti dureri de spate? Simtiti contracturi la nivelul coloanei vertebrale si furnicaturi la nivelul membrelor?

Atunci cu siguranta prezentati o afectiune la nivelul coloanei vertebrale, care poate fi provocata de o simpla intindere musculara, o hernie de disc sau chiar o stenoza aparuta la nivelul maduvei spinarii.

Durerea poate sa apara la orice nivel al coloanei, aceasta fiind formata din 4 regiuni (cervicala, toracala, lombara si sacrala). Trebuie amintit, cele mai frecvente dureri apar mai ales la nivel lombar, deoarece la acest nivel apasa cea mai mare parte a partii superioare a corpului (cap, torace, membre superiore).

Doctor Tutovanu Andrei Costin, medic specialist ortopedie traumatologie si doctor in stiinte medicale, ne va prezenta cateva detalii privind hernia de disc, dar mai ales ce trebuie sa facem pentru a trata aceasta afectiune.

Hernia de disc apare ca urmare a unor modificari (leziuni) la nivelul discului intervertebral. Trebuie stiut ca discul intervertebral actioneaza precum un arc de mici dimensiuni intre corpii vertebrali, cu rolul atat de a amortiza socurile primite, precum si in mobilitatea structurilor coloanei vertebrale. In momentul in care structurile fibroase al discului (inelul fibros) se fisureaza sau rupe, nucleul pulpos (continutul gelatinos) se exteriorizeaza si, in functie de dimensiunea si localizarea acestuia, se produce o compresiune la nivelul nervilor spinali sau la nivelul cordonului medular (maduva spinarii).

Principalele cauze ale aparitiei hernie de disc sunt:

  • statul prelungit la birou si o viata sedentara, lipsita de sport
  • efortul fizic sustinut, cu ridicatul de greutati 
  • imbatranirea structurilor coloanei vertebrale, odata cu inaintarea in varsta
  • traumatismele repetate la nivelul coloanei vertebrale
  • obezitatea
  • mostenire genetica

La inceput, hernia de disc nu produce niciun simptom, insa odata cu degradarea structurilor coloanei vertebrale, aparitia spondilodiscartrozei (artrozei) si compresiunea la nivel nervos sau a cordonului medular apar primele simptome declansate de un efort fizic sau o miscare gresita. Pacientul va relata o durere aparuta la nivelul coloanei vertebrale, contracturi paravertebrale, slabiciune musculara si aparitia arsurilor (paresteziilor) la nivelul membrelor.

In functie de localizarea hernie simptomele pot fi specifice, astfel:

  • o hernie cervicala va produce durere si parestezii la nivelul membrului superior (umar, brat, antebrat si mana)
  • o hernie lombara va produce durere si parestezii la nivelul membrului inferior (fesa, coapsa, gamba si picior).

Diagnosticul va fi pus de catre un medic neurolog, neurochirurg sau ortoped ca urmare a unui examen clinic local, cand pacientului i se vor face anumite miscari la nivelul membrelor si al spatelui pentru determinare locului exact al durerii. Medicul va recomanda si un set de investigatii paraclinice care pot consta in:

  • radiografie
  • rezonanta magnetica
  • computer tomograf
  • mielografie
  • electromiografie cu ac sau fara ac

Cand pacientul va fi diagnosticat cu hernie de disc, in functie de stadiul acesteia va fi stabilita o schema de tratament, care consta in:

  • tratament conservator si medicamentos, prin care se recomanda evitarea efortului fizic sustinut si al miscarilor bruste, care pot provoca durere, respectiv medicamente (antialgice, antiinflamatorii si decontracturante muscular) sau infiltratii paravertebrale cu cortizon sub control imagistic;
  • tratament de recuperare medicala sub indrumarea unui medic specialist de recuperare si reabilitare medicala care constau in gimnastica medicala, fiziokinetoterapie si elongatii vertebrale;
  • tratament chirurgical cand hernia este rupta si exista risc de complicatii (sindrom de coada de cal, disfunctii vezicale si rectale), la indrumarea medicului specialist neurochirurg sau ortoped.

Va recomandam practicarea exercitiilor fizice, mentinea unei greutati in limitele normalului, renuntarea la fumat si, cel mai important, o postura corecta la birou.

Pentru a preveni hernia de disc, va recomandam un control de specialitate inca de la primele simptome. In cadrul Clinicii Urgent Med veti fi examinat si diagnosticat de catre echipa noastra medicala, Dr. Tutovanu Andrei Costin, medic specialist ortopedie traumatologie si Dr. Baidac Cristina, medic specialist neurologie.

Consimțământul pentru cookie-uri cu Real Cookie Banner